Hogyan készül az energetikai tanúsítvány?

Hogyan készül az energetikai tanúsítvány?
Hogyan készül az energetikai tanúsítvány?

Mielőtt tovább haladnánk a témában ejtsünk néhány szót arról, hogy mi az az energetikai tanúsítvány, vagy energiatanúsítvány. Sok infó elérhető a számunkra ezzel kapcsolatban, amelyek nem mindegyik egyszerű olvasmány. Egy olyan dokumentum viszont, mint az energetikai tanúsítvány alap kell, hogy legyen a számunkra. Persze csak akkor, ha kedvezőbb rezsit szeretnénk magunknak. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy összefoglaljuk a fontosabb dolgokat a témában.

Energetikai tanúsítvány vagy energiatanúsítvány, mi az?

A házunk mostani energia szükséglete szerepel az energetikai tanúsítványban, amely akkor kerül meghatározásra, amikor megtörténik a felmérés. Mielőtt azt gondolnánk csak ennyi, nem! A dokumentumban nem csak ennyi a fontos, hiszen fejlesztési lehetőségek is megtalálhatók benne.  Az energiatanúsítványt tíz évig szabadon felhasználhatjuk. Fontos, hogy csakis olyan szakember készítheti, aki megtalálható a Magyar Építész vagy Mérnöki kamara névjegyzékében.

És az energetikai tanúsítvány miért és mikor kell nekem?

Akkor van szükségünk az energiatanúsítványra, ha építeni szeretnénk vagy már megépült az új ingatlanunk. épületet szeretnénk építeni, illetve eladás esetén. Nem utolsó sorban épületfejlesztési pályázatok alapdokumentuma is. Ugye azért van így mert, rengeteg fejlesztési lehetőség szerepel benne, így ezeket fel tudjuk használni az elnyerendő pályázathoz.

Hogyan is készül egy energetikai tanúsítvány 2021-ben?

  • Mindenképpen az első lépés egy ajánlatkérő űrlap kitöltése,
  • Amint megtörténik a beküldés, felkeresésre kerül az ajánlatkérő, amely után adategyeztetés történik a reális árajánlat meghatározása miatt,
  • Amennyiben sikeres volt a megegyezés, úgy időpontot beszélünk meg, amikor is elvégezzük a tanúsítást,
  • Elvégezzük a megfelelő számításokat és,
  • ha minden rendben ment néhány napon belül elkaphatjuk a tanúsítást.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük