INTERAKTÍV OTTHON

Támogatók

T-Com
EEA Grants
Norvay Grants
NFU VM

Az oldal támogatója a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja.

Energiatakarékos világítás

A világítás összes otthoni energiafogyasztásunk 1-2%-át teszi ki, de ezen belül az áramfogyasztásban már jelentősebb szeletet képvisel: a villanyszámla 15-20%-áért a világítás felel. Néhány egyszerű lépéssel könnyen spórolhatunk rajta.

Asztali lámpa

 • A nagyobb fényerejű lámpákat használjuk ott, ahol valóban szükség van az erősebb megvilágításra: az olvasósarokban, az íróasztalnál vagy a konyhapulton.
 • A nappaliban, ahol többet világítunk, válasszunk jó minőségű, „A” és „B” energiacímkéjű kompakt fénycsövet. A kompakt fénycső a háztartási világításban jelenleg a leghatékonyabb, legjobb technológia: 6-8-szor tovább bírja, és negyedét fogyasztja, mint egy hagyományos izzó. A 100 W-os hagyományos izzót 23 W-os kompakt fénycső helyettesítheti, a 60 W-osnak a 15 W-os felel meg. Vásárláskor ne csak az ár, de az élettartam, a szín, a gyártói garancia és az is legyen szempont, hogy a kompakt fénycső befér-e a lecserélni kívánt izzólámpa helyére.
 • A drágább kompakt fénycsövek azokban a helyiségekben hatékonyak, ahol sokat tartózkodunk, mert a legtöbb kompakt fénycsőnek kell néhány perc, amíg felkapcsolás után elérik a teljes fényerejüket. Vécében, kamrában, pincében, garázsban nem érdemes használni őket, mert a sok kapcsolgatástól hamar tönkremennek.
 • A kompakt fénycső nehézfém- és higanytartalma miatt veszélyes hulladék, ezért ne dobjuk a normál hulladék közé, vigyük el a legközelebbi begyűjtőpontra!

Fali vagy mennyezeti világítás

A különböző otthoni tevékenységek különböző megvilágítást igényelnek.

 • Az előszobába, közlekedőkbe elegendő a kisebb fényerő, tévénézéshez szintén elég a szerény háttérvilágítás.
 • Válasszunk világos árnyalatú falakat, textíliákat, ezek ugyanis kevésbé nyelik el a fényt, így kevesebbet kell majd világítani.
 • A nappaliban, ahol többet világítunk, válasszunk jó minőségű, „A” vagy „B” energiacímkéjű kompakt fénycsövet. A kompakt fénycső a háztartási világításban jelenleg a leghatékonyabb, legjobb technológia: 6-8-szor tovább bírja, és negyedét fogyasztja, mint egy hagyományos izzó. A 100 W-os hagyományos izzót 23 W-os kompakt fénycső helyettesítheti, a 60 W-osnak a 15 W-os felel meg. Vásárláskor ne csak az ár, de az élettartam, a szín, a gyártói garancia és az is legyen szempont, hogy a kompakt fénycső befér-e a lecserélni kívánt izzólámpa helyére.

LED világítás (háttérvilágításnak)

A LED világítást korábban szinte kizárólag a tévé vagy a monitor pici jelzőfényeként ismertük, mára egyre gyakrabban találkozunk vele más szerepben, így a háztartási világítás területén is, például díszítő világításként vagy elemlámpákban.

 • A LED-ek előnye az alacsony energiafogyasztás, a kis méret (így sok helyre beszerelhetők) és a hosszú élettartam.
 • Az általános világításban ma még kevésbé elterjedtek, mert a legtöbb LED termék színe eltér az izzóknál és a kompakt fénycsöveknél megszokott kellemes meleg fehér fénytől. Bár a gyártók dolgoznak a LED-ek fejlesztésén, széles körű elterjedésükre még várni kell.

Természetes fény

Íróasztal az ablak előtt

 • Használjuk ki a természetes fényt! Tegyük az olvasófotelt, az íróasztalt a legvilágosabb szobába, az ablak közelébe, így később kell majd felkapcsolni a villanyt.
 • Olvasáshoz inkább helyi megvilágítást használjunk.

Hőszigetelés

 • A legjobb megoldás a falak külső szigetelése, de bizonyos esetekben, pl. városképi vagy műemlékvédelmi szempontok miatt a falakat csak a belső oldalról lehet hőszigetelni. Ezzel a megoldással nem tudjuk jól kihasználni a falak hőtároló kapacitását, a szigetelés mögötti felületen elindulhat a páralecsapódás, és a szoba hasznos alapterülete is csökken.
 • Ha mégis a belső hőszigetelést választjuk, akkor azt csakis speciálisan erre a célra kifejlesztett szigetelő rendszerrel tegyük!

Ablakok

A szobából elszökő hő jelentős része, akár 30%-a is az ablakokon át távozik - ez a hőveszteség nagyjából fele-fele arányban oszlik meg az üvegezésen és a réseken.

 • A réseken elszökő meleget könnyen megfoghatjuk a keret utólagos szigetelésével.
  Link: http://www.okoszolgalat.hu/main/szigeteles.
 • Az ablaküveg hőveszteségét utólag felszerelt pótüvegezéssel vagy a régi üvegezés cseréjével akár negyedére is csökkenthetjük.
 • Az ablak felújításakor az illesztések tökéletesítése, a zárak javítása is szóba jöhet.
 • Ha az ablakok olyan rossz állapotban vannak, hogy már nem javíthatók, érdemes lecserélni őket. Figyeljünk arra, hogy az ablak hőátbocsátási tényezője minél alacsonyabb legyen, amit az U-érték jelöl. Az újabb ablakok már 1,1 W/m2K körüli, sőt már ennél is kisebb U-értékkel rendelkeznek.
 • Ha tehetjük, válasszunk fa nyílászárókat, ezek ugyan drágábbak, mint a műanyagok, de tartósabbak, javíthatók, előállításuk pedig kisebb környezeti terheléssel jár.

Figyelem! Ha nyílt égésterű gázkészülékeket üzemeltetünk (pl. cserépkályhák, kandallók, bizonyos típusú konvektorok), gondoskodjunk róla, hogy a szigetelés vagy ablakcsere után is meglegyen a kellő légcsere, amit az ablakba szerelt légbevezetőkkel oldhatunk meg.

Függöny

 • Este, sötétedés után húzzuk be a függönyöket, ezzel csökkentjük az üvegen át elszökő hő mennyiségét!
 • Figyeljünk arra is, hogy a függöny ne lógjon rá a radiátorra, mert azzal csak az ablak felé tereljük a meleget, ahelyett, hogy a szobát fűtené.
 • A sötétítőfüggöny nem csak téli hideg ellen véd, nyáron a nagy forróságok idején véd a tűző nap ellen, és segít hűvösen tartani a szobát.

Ajtó

 • Az ajtókeret résein elszökő hő jelentős része megtakarítható utólagos résszigeteléssel.
 • Az ajtó alsó szélére szereljünk szigetelő seprűt, amivel a küszöbnél keletkező veszteséget csökkenthetjük.

Fűtés, szellőztetés

Szellőztetés

 • Ajánlott naponta többször rövid ideig, kitárt ablakkal szellőztetni. Így az elhasznált levegő gyorsan és tökéletesen kicserélődik, és a falak, bútorok nem hűlnek ki. A hosszú ideig résnyire nyitva hagyott ablakokkal csak az utcát fűtjük, és a szoba kihűl.
 • Nyáron ügyeljünk arra, hogy a forró nappalokon tartsuk csukva az ablakokat, és csak a hajnali, hűvösebb időszakban szellőztessünk. Ezzel megelőzhetjük, hogy túlmelegedjen a lakás.

Mesterséges szellőztetés

Ahol az ablakok már szinte tökéletesen zárnak, ott szükség van a friss levegő mesterséges utánpótlására. Energiatakarékos megoldás, a hőcserélővel ellátott szellőztető, ami úgy működik, hogy a kinti friss levegő egy hőcserélőn keresztül érkezik a lakásba, ahol átveszi a szoba elhasznált levegőjének hőtartalmát, így már előmelegítve jut be a szobába. Ezzel a módszerrel hagyományos szellőztetéskor távozó meleg megtakarítható.

Fal és mennyezetfűtés

A fal- és mennyezetfűtés az alacsony hőmérsékletű fűtési megoldások közé tartozik. Ezeknek az az előnyük, hogy mivel alacsonyabb (kb. 40°C-os) víz kering a rendszerben, lényegesen kisebb a hőveszteségük, mint ha magas hőmérsékletű vizet keringtetnénk. Ennél a kivitelezési megoldásnál a vékony műanyag csövek a vakolat alatt futnak, és nagy felületen adják le a hőt. Előnyük, hogy egyenletes hőmérsékletet biztosítanak az egész légtérben, megszűnik a falak kellemetlen hideg sugárzása, így néhány fokkal alacsonyabb hőmérsékleten is kellemesen érezzük magunkat. A falfűtés hátránya, hogy a fűtőcsövek elé nem rakhatunk bútorokat, nem szerelhetünk képeket a falra, a mennyezetfűtésnél ez azonban nem okoz gondot.

Radiátor

A legelterjedtebb lakásfűtési mód a radiátoros. Többnyire magas hőmérsékletű rendszereknél találkozunk velük, de kellően nagy hőleadó felülettel alacsony hőmérsékletű fűtéshez pl. kondenzációs kazán esetében is alkalmasak.
Ha radiátoraink vannak otthon, néhány egyszerű szabály betartásával javíthatjuk a fűtés hatékonyságát, így akár 5-10% energiát is megtakaríthatunk.

 • A radiátor ideális helye az ablak alatt van, mert ekkor a beáramló hideg levegő összekeveredik a szoba felfűtött levegőjével, így az egész szobában egyenletes lesz a hőmérséklet, nem alakulnak ki hidegebb és túlfűtött zónák.
 • Ne zárjuk körül bútorokkal a fűtőtestet, ezek ugyanis akadályozzák a hő áramlását, és elnyelik a meleg nagy részét.
 • A függöny ne lógjon rá a radiátorra, mert azzal csak az ablak felé tereljük a meleget, ahelyett, hogy a szobát fűtené.
 • Szintén spórolhatunk a fűtésen, ha hőtükör-fóliát szerelünk a radiátor mögé. Az alumíniumréteggel ellátott fólia visszaveri a hőt, és nem a falfelületet fűtjük feleslegesen.
 • Egyenként is szabályozhatjuk a radiátorokat, ha termosztatikus szelepet szereltetünk rájuk. Így például letekerhetjük a fűtést azokban a helyiségekben, amit épp nem használunk, így ott akár 20-30% energiát is spórolhatunk.

Cserépkályha fafűtéssel

 • A hagyományos fafűtésű cserépkályha amellett, hogy hangulatos, még környezetbarát is, hiszen megújuló energiát hasznosít.
 • Leginkább kiegészítő fűtésére ajánlható, mert szakaszosan fűt, két begyújtás között pedig kihűlhet a lakás.
 • Az építéshez vegyünk figyelembe néhány nagyon fontos szempontot: a cserépkályhák az égéshez a szoba levegőjét használják, ezért gondoskodni kell a megfelelő légutánpótlásról, és csak olyan helyiségbe építhetők, ahol van megfelelő méretű és állapotú kémény!
 • Városi körülmények között gond lehet a megfelelő mennyiségű tüzelő tárolása, illetve a kályha hatalmas tömege, amit a födémnek kell elbírnia.

Megfelelő hőmérséklet beállítása

Termosztát

Tudta, hogy ha egyetlen fokkal csökkenti a szoba hőmérsékletét, az 5-6% energiamegtakarítást jelent? Érdemes hát átgondoltan szabályozni otthonunk fűtését, mert ez a legjobb eszköz arra, hogy spóroljunk az energiával. A fűtés amúgy is a háztartás legnagyobb energiafogyasztója. A felhasznált energia több, mint 70%-át erre fordítjuk.
Tartsunk tehát mindig olyan hőmérsékletet a szobákban, amennyire éppen szükség van, hiszen a legjobb hatásfokú kazán is pazarol, ha feleslegesen fűti a lakást.

Hőmérő

Ha nincs termosztátunk, akkor is könnyen ellenőrizhetjük a helyiség hőmérsékletét egy egyszerű szobahőmérővel.

 • Ha otthon tartózkodunk, a szobákban 20-22ºC, a hálóban 18ºC ajánlott.
 • Éjszakára, vagy ha nem tartózkodunk otthon, célszerű 5-6 fokkal csökkenteni a hőmérsékletet.

Légkondicionálás

 • Lehetőleg kerüljük a légkondi használatát! A lakás mesterséges hűtése csaknem négyszer annyi energiát igényel, mint a fűtés, havonta akár 250 kWh-val növeli az áramfogyasztásunkat, zajjal jár, ráadásul az utcát is fűti, ezzel még elviselhetetlenebbé teszi a városi klímát.
 • Igyekezzünk elsősorban passzív megoldásokkal: szigeteléssel, árnyékolással, helyes szellőztetéssel, párologtatással védekezni a meleg ellen, a légkondit pedig csak akkor indítsuk be, ha nagyon muszáj.
 • Ha nem tudunk lemondani a klímaberendezésről, akkor vásárlásnál ügyeljünk a zajtényezőre is, válasszunk jó minőségű és hatásfokú, lehetőleg „A” energiahatékonysági címkével ellátott terméket.
 • Készülékválasztáskor gondoljuk át, hogy a hűteni kívánt helyiség hány légköbméter, mennyi és milyen tájolású ablaka van, milyen hőforrások vannak a szobában, milyen a helyiség hőszigetelése. Érdemes szakember segítségét igénybe venni, hiszen a túlméretezett klíma felesleges energiapazarlással jár, míg az alulméretezett berendezés nem képes a kívánt hőmérsékletet elérni.
 • A kinti hőmérséklethez képest maximum 5ºC-kal ajánlott csökkenteni a helyiség hőmérsékletét. Nagyobb hőkülönbséghez ugyanis nehezen alkalmazkodik szervezetünk.
 • Ha klímaberendezést működtetünk, az ajtókat és ablakokat mindig csukjuk be, mert a meleg levegő folyamatos beáramlása felesleges többletteljesítményt igényel.

Elektromos berendezések

TV, videó, DVD

A szórakoztatóelektronikai berendezések – a világításhoz hasonlóan – villanyszámlánk 15-20%-áért felelnek, és ez az arány folyamatosan nő, hiszen egyre több otthonban, egyre többféle készülékkel találkozhatunk. Mire érdemes odafigyelni, hogy lefaraghassunk a fogyasztásukból?

 • A tévé áramfogyasztása a típusától és a méretétől függ. Az LCD képernyős tévék fajlagos, azaz 1 cm2-re eső fogyasztása kb. 20%-kal, a plazmatévéké pedig akár 40%-kal is több lehet, mint a hagyományos, katódcsöves társaiké. Ráadásul a boltokban egyre nagyobb átmérőjű tévéket lehet kapni, ami szintén növeli a tévézés áramigényét. A jelenleg piacon lévő típusok közül az úgynevezett projektoros tévék fajlagos fogyasztása legalacsonyabb. A fejlődés persze folyamatos, léteznek már LED-háttérvilágítású TV készülékek, amelyek amellett, hogy alacsony energiafogyasztásúak, higanymentesek is.
 • A tévé átmérőjének növelésével négyzetes arányban nő a fogyasztása, azaz a kétszer akkora átmérő négyszeres fogyasztást eredményez! Míg egy 80 cm-es LCD kijelzős TV kb. 150-180 wattot fogyaszt működés közben, 160 cm-es „nagytestvére” már 600-700 wattot igényel.
 • Egy átlagos háztartásban az éves áramfogyasztás 8-10%-át a készülékek standby állapotában felhasznált energia teszi ki. Ez azt jelenti, hogy évente kb. egy havi számlánkat arra fizetjük ki, hogy a TV, a DVD, vagy a hifi áram alatt van akkor is, amikor nem használjuk. Vásárláskor kérdezzünk rá, és válasszunk olyan készüléket, amelyiknek készenléti fogyasztása 1 watt alatt van!
 • A DVD olvasók és videólejátszók a TV-hez képest sokkal kevesebb áramot igényelnek működésük közben. Ezeknél is oda kell figyelni azonban a rejtett, standby fogyasztásra. Áramtalanítsuk őket, amikor nem használjuk, és ezzel évente közel 100-150 kWh áramot is megspórolhatunk!

Hifi

Egy átlagos háztartásban az éves áramfogyasztás 8-10%-át a készülékek standby állapotában felhasznált energia teszi ki. Ez azt jelenti, hogy évente kb. egy havi számlánkat arra fizetjük ki, hogy a TV, a DVD, vagy a hifi áram alatt van akkor is, amikor nem használjuk.

 • A hifi berendezéseknél a legfontosabb takarékossági lépés, hogy használaton kívül áramtalanítsuk őket, ezzel évente kb. 40 kWh áramot spórolunk.
 • Vásárláskor kérdezzünk rá, és válasszunk olyan készüléket, amelyiknek készenléti fogyasztása 1 watt alatt van!

Számítógép

Ma már a háztartások legalább felében van számítógép, de az sem ritka, hogy egész kis irodát rendezünk be magunknak otthon: nyomtatóval, szkennerrel, faxgéppel… Hogy ez a kényelem ne menjen a pénztárcánk rovására, már a vásárláskor figyeljünk a várható áramfogyasztásukra, használat közben pedig az ésszerűségre!

Laptop

A laptopok kevesebb energiát igényelnek a működésükhöz, mint a hagyományos asztali gépek. Míg egy takarékosnak tekinthető síkképernyős PC akár 100-300 W-ot is fogyaszt működés közben, a laptopok megelégszenek 30 W-tal vagy ennél is kevesebbel. Ha tehát nem használunk speciális, nagy teljesítményt igénylő szoftvereket, akkor érdemes inkább laptopot vásárolni.

PC

 • Először gondoljuk át, valójában mire akarjuk használni a gépünket. A nagyobb teljesítmény természetesen nagyobb fogyasztással is jár – a számítógép energiafelhasználásának 75 százalékáért ugyanis az alaplap, a processzor és a grafikai kártya felelős!
 • PC-nkhez válasszunk síkképernyőt, mert az LCD és TFT monitorok akár 75 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak, mint a hagyományos képernyők!
 • Használjuk számítógépünk energiatakarékos üzemmódját! Ez automatikusan, a beállított időtől függően standby üzemmódba helyezi a monitort, egyes rendszerelemeket pedig lekapcsol, ha épp nem használjuk a gépet. Készülékünk így, típustól függően, akár 90 százalékkal kevesebb áramot fogyaszt, mintha csupán képernyővédőt használnánk.
 • Ha huzamosabb ideig vagyunk távol a számítógéptől, kapcsoljuk ki a gépet és a monitort is, de a legjobb, ha teljesen áramtalanítjuk őket.
 • Nyomtató, szkenner stb. vásárlásakor figyeljünk arra, hogy mennyit fogyasztanak standby üzemmódban! Legjobb, ha csak akkor kapcsoljuk be a készülékeket, amikor használni akarjuk, hosszabb szünetekben, illetve éjszaka húzzuk ki őket a konnektorból!

Háztartási gépek

Napjainkban megfigyelhető, hogy egyre nagyobb teret hódít a vegyszeres és a vegyszeres gépi tisztítás. Ez oda vezet, hogy a kelleténél sokkal több villamos energiát és kemikáliát használunk.

A gépi tisztítás előnye

Abban az esetben érdemes a gépi tisztítást választanunk, ha ezzel vegyszert tudunk kiváltani.

Vannak gépek, amelyek vegyszer nélkül, mechanikusan tisztítanak, pl. a forgókefés szőnyegtisztító. Ide tartozik még a minden háztartásban megtalálható porszívó, vagy az egyre nagyobb tért hódító takarítógép is.

Bizonyos munkáknál, ahol elkerülhetetlen a vegyszerek alkalmazása, szintén célszerűbb lehet gépekkel dolgozni, mivel így elkerülhetjük a vegyi anyagokkal való közvetlen érintkezést. Ilyen például a szőnyeg-, vagy kárpittisztítógép, amely kifújja a vegyszert, megköti a szennyeződést majd visszaszívja azt a berendezésbe. Nagyobb felületek takarításánál is lehet létjogosultsága a gépek alkalmazásának. Egy kis lakásban azonban géppel nehezebb hozzáférni a dolgokhoz.

A gépek ésszerű használata:

 • Csak akkor használjuk, amikor valóban szükséges.
 • Csak az előírt szereket használjuk hozzá és csak az előírt mennyiségben, mivel a takarítás hatékonysága a túladagolástól nem javul, a berendezést vagy a tisztított felületet viszont károsíthatja a felesleg.

Porszívó

 • Ha porszívót vásárolunk, válasszunk olyan típust, amely textilporzsákkal is használható; ezt időnként ki kell mosni, viszont nem keletkezik hulladék, nem kell tartanunk a kiszakadástól.
 • Egy órai porszívózással 1 kWh áramot is elfogyaszthatunk. Mielőtt bekapcsoljuk, gondoljuk át, nem elég-e a söprű és a lapát!

A kézi tisztításról

A kézi tisztítás legnagyobb előnye, hogy mind a mai napig kézzel, illetve kézi eszközökkel lehet a legalaposabb és leghatékonyabb takarítást elvégezni. Mindemellett nem fogyaszt elektromos áramot és rendszerint kevesebb vegyszerre van szükség.

Készenléti üzemmód kikapcsolása

Egy átlagos háztartásban az éves áramfogyasztás 8-10%-át a készülékek standby állapotában felhasznált energia teszi ki. Ez azt jelenti, hogy évente kb. egy havi számlánkat arra fizetjük ki, hogy a tévé, a DVD, vagy a hifi áram alatt van akkor is, amikor nem használjuk. Bármelyik áruház műszaki osztályán beszerezhetünk kapcsolóval ellátott hosszabbítót, így egyetlen gombnyomossal megoldható a készülékek áramtalanítása. Elektronikai szaküzletekben szintén kapható a „standby killer”, ami kikapcsoláskor automatikusan áramtalanítja a számítógépet és a hozzá tartozó eszközöket, a monitort, hangfalakat, szkennert stb.

Ökoturizmus

A turizmus a világ harmadik legnagyobb iparágává fejlődött az évek során (2006-ban 840 millió fő vett részt a nemzetközi turizmusban). A kiszemelt célpont elérése és az ott-tartózkodás mindenképp hatással van az adott környezetre, de egy kis odafigyeléssel jelentősen csökkenthető a környezetterhelés:

 • A nyaralás tervezésekor-szervezésekor próbáljuk elkerülni a prospektusok begyűjtését; az interneten mindent megtalálunk, ami az utazás megszervezéséhez szükséges.
 • Nem muszáj külföldre menni! Hazánk is bővelkedik különleges látnivalókban, kikapcsolódásra alkalmas helyekben. További információk: www.itthon.hu, www.okoturizmus.hu, www.falusiturizmus.hu
 • Amennyiben mégis külföldi úticélt választunk, próbáljuk a ki- és beutazás minél környezetkímélőbb formáját választani. A repülőgép és személygépkocsi egy főre jutó energiafogyasztása és szén-dioxid kibocsátása igen magas, tehát nemcsak itthon, de még Európán belül is érdemes repülő ill. autó helyett vonatra szállni. http://www.transportdirect.info/web2/journeyplanning/journeyemissionscompare.aspx?repeatingloop=Y
 • Ha nem kifejezetten „ökoszállást” választunk, akkor is figyeljünk, hogy ne terheljük a környezetet feleslegesen: ne kérjük minden nap szobánk kitakarítását, ha nincs valóban szükség rá, a törülközők mindennapi cseréje sem indokolt. A légkondicionálót ne működtessük állandóan.

Nyomtató, papírhasználat

A papír nagy része jelenleg szemétégetőbe, lerakóba kerül, pedig a használt papírból újrapapírt lehet készíteni. Az újrapapír gyártása ugyan kevesebb energiát igényel, de a környezetterhelés csökkentésére legjobb módszer a megelőzés, illetve a takarékos papírhasználat:

 • Csak akkor nyomtassunk, ha mindenképp szükséges.
 • Ha valamit mindenképp ki kell nyomtatnunk, alkalmazzunk kétoldalas nyomtatást.
 • Újrapapírt használjunk.
 • Hosszabb anyagokat nyomtassunk füzet elrendezésben (egy A4-es oldalra négy oldal kerül).
 • Saját használatra, jegyzetelésre használjunk egyik oldalán már használt piszkozatpapírt.
 • A már nem használható papírt gyűjtsük szelektíven.

Irodaszerek

Gondoljunk bele, milyen mennyiségű hulladék keletkezik az elhasznált tollak, filcek és egyéb irodaszerek eldobásával! Ezek nagy része ráadásul műanyag, melynek újrafeldolgozása (ha egyáltalán eljut egy ilyen üzembe) különösen nagy gondot jelent. Így a következő szempontokat érdemes szem előtt tartani az irodaszerek beszerzésénél:

 • Lehetőleg környezetbarát alapanyagból készült (fa, papír, esetleg újrahasznosított műanyag), cserélhető betéttel rendelkező írószereket vásároljunk.
 • A filcek esetében vízbázisút és utántölthetőt válasszunk.
 • A ragasztók, hibajavítók közül is az oldószermenteset, utántölthetőt vegyük.
 • Fa, karton vagy többször felhasználható irattartókat keressünk.

Szobanövények

A lakásba telepített zöld növények nemcsak szép látványt nyújtanak, de természetes légtisztítóként is viselkednek, ugyanis megkötik a káros anyagokat.
A legtöbb ember azt hiszi, lakásában szinte steril a levegő, nem kell tartania az utca káros kipufogógázaitól, portól, pollentől és egyéb káros anyagoktól. Ám az sincs biztonságban, aki nem egy forgalmas út mellett lakik, mivel a lakás berendezési tárgyainak többsége (laminált bútorok, szövetek, PVC padló, műszaki cikkek stb.) bocsát ki magából valamilyen káros anyagot. A növények azonban

 • párásítják a szoba levegőjét,
 • oxigént termelnek,
 • megkötik a szén-dioxidot,
 • és jelentős mennyiségű káros anyagot (pl. benzolt, triklóretilént és formaldehidet) képesek kiszűrni a levegőből.

Egy növény nagyságrendileg 20-30 légköbmétert képes megszűrni, tehát egy 25 négyzetméteres helység esetén minimum három szobanövényre van szükség!

A következő növények közül érdemes választanunk: borostyán, vitorlavirág, dracena, szobai futóka, szanzavéra, rákvirág, azálea, mikulásvirág, szobafikusz, bambuszpálma, szobapáfrány, filodendron.

Felületkezelés

A festékek, pácok, lakkok, ragasztók nagy arányban tartalmaznak illékony szerves vegyületeket (VOC) és szerves oldószereket, melyek hosszútávon egészségkárosodást okozhatnak. A legbiztonságosabb, ha környezetbarát termékeket használunk festésre, pácolásra, lakkozásra, ragasztásra.

 • Éppen ezért falfelületeink kezelésére használjunk meszet, vagy víz bázisú festéket, mely a legegyszerűbb és legolcsóbb módja a felületkezelésnek.
 • A környezetbarát festékhez hasonlóan választhatunk környezetbarát tapétát is lakásunk szebbé tételére, melyek szintén természetes alapanyagokból (pamut és egyéb textilszálak, cellulóz) készülnek. Ezek minőségükben és színvilágukban nem maradnak el hagyományos tapétáktól.
 • A természetes lakkok, ragasztók többnyire növényi, kisebb mértékben állati eredetű anyagokat tartalmaznak (különböző növényi olajok, cellulóz), biológiai úton lebomlanak, nem mérgezik a környezetet, és nincs egészségkárosító hatásuk.
 • Fa felületek kezelésére használjunk méhviaszt vagy lenolajat.
 • A következő emblémával ellátott termékek biztosan nem károsak sem környezetünkre, sem egészségünkre:
  Emblémák

Környezetbarát festékekről további információt a www.biofestek.hu honlapon találhatunk.

Természetes anyagok használata

Életünk legnagyobb részét otthonunkban töltjük. Bármilyen furcsán is hangzik, de lakásunk levegője sokszor négy-ötször szennyezettebb, mint a kinti. Ezért kell körültekintően megválogatni lakásunk berendezését, az anyagokat, amiket felhasználunk. Az egészségünk mellett fontos szempont környezetünk védelme is, erre is kínálunk néhány alternatívát.

Újrahasználat

Mielőtt új dolgokat vásárolnánk, illetve kidobnánk a régi, használt tárgyainkat, győződjünk meg arról, hogy valóban szükségünk van-e arra, amit vásárolni szeretnénk. Költözéskor gyakran a szemétbe kerülnek olyan bútorok, tárgyak, amiket mások még használni tudnának. Ilyen bútorok beszerzésével jelentős mennyiségű fa kivágását előzhetjük meg. Mielőtt vásárolunk vagy selejtezünk, nézzünk körül az alábbi honlapok egyikén:
www.hasznalt-butor.hu
www.hasznaltbutorkereskedes.com
hasznaltbutor.lap.hu
www.ingyenelviheto.uw.hu/butor.php

Bútor

Bútorválasztásnál, ha tehetjük, vegyük figyelembe a következő szempontokat.

 • A világon évente hozzávetőlegesen nettó 7,3 millió hektárral csökken az erdők területe (ez nagyjából megegyezik a Benelux államok területével), ebből csak Brazíliában és Afrikában évente 4-4 millió, Indonéziában évente kb. 1,5 millió hektárnyi esőerdőt pusztítanak el.
 • Semmiképpen ne vásároljuk trópusi fából (szantál, ében, mahagóni) készült bútorokat, azt gondolván, hogy ezzel támogatjuk az adott ország gazdaságát. A fakitermelés haszna nagyrészt a multicégek profitját növeli. A helyiek ki vannak szolgáltatva, éhbérért dolgoznak a társaságoknak. Az ilyen „fakitermelés” után csak letarolt hegyoldalak, termesztésre alkalmatlan földterületek maradnak.
 • A bútor alapanyaga legyen „megújuló erdőkből” származó fa. Hogyan ismerhetjük meg, melyik bútor ilyen? Keressük a védjegyet! A legismertebb jelölés az FSC minősítés - az FSC (Forest Stewardship Council) védjeggyel ellátott termékek ellenőrzött erdőgazdálkodásból származó alapanyagokból készülnek. www.forestworld.com, www.fsc.org
 • A bükkfa szintén gyakori alapanyaga a bútoroknak. A hazai bükkösök nagy része védelem alatt áll. Sajnos ennek ellenére előfordul az intenzív fakitermelés, a fák mellett rengeteg élőlény is áldozatul esik.
 • Olcsóbb megoldást jelentenek a farostlemezből készül bútorok, ezeket azonban, műgyantával összepréselt lemezekből készítik, ez formaldehidet tartalmaz. A formaldehid rákkeltő anyag, irritálja a szemet és a tüdőt.
 • Legyen a felhasznált műanyagok fajtája jelölve a bútoron.
 • Érdemes az oldószermentes lakkokkal kezelt bútorokat keresni.
  Ha magunk kezeljük a bútorainkat, már többféle környezetbarát fakezelő szer is kapható.
 • Választhatunk papírból készült bútort, olcsó, könnyen összeszerelhető és tartós!
 • Válasszunk természetes anyagú bútorhuzatot.
 • A szállítás környezetterhelése legyen minél kisebb.
 • Legyen a bútor hosszú élettartamú.
 • Figyeljünk a bútor selejtezés utáni sorsára.

Bútorszövet

Az otthonunkban található szövetek a poratkák megtelepedése, valamint a különböző szennyező vegyi anyagok miatt növelik az allergia kialakulásának kockázatát. A szövetek nagy része gyapotból készül. Ez az egyik legerősebben permetezett szántóföldi növény. Ezáltal a már elkészült termékekben is megtalálhatók a vegyszerek.

Ágynemű

Az ágynemű kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont, hogy tudjuk, biopamutból, illetve egyéb természetes anyagból készült-e, ez mind a töltetre, mind a huzatra igaz.
A gyapjúból készült ágyneműk több okból is hasznosak.

 • Biztosítják a bőr légzését, javítják a vérellátást, alvás közben biztosítják a test optimális hőmérsékletét.
 • A gyapjúszálak jól elvezetik a nedvességet.
 • A gyapjúszálak természetes lanolintartalma - mely antibakteriális hatással bír - közömbösíti a szervezetből kilépő méreganyagokat.
 • Tüsszögés-mentes tavaszt és tiszta légutakat biztosítanak egész évben antisztatikus, portaszító tulajdonságuknak köszönhetően. Ideális megoldás házipor-, toll- és atkaallergiában szenvedőknek.

Legyünk körültekintőek a vásárlásnál, mert sok a hamisított, nem valódi gyapjúból készült termék.

Szőnyeg

 • Ma Magyarországon kb. 1 000 000 m2 műanyag padlószőnyeg kerül a lerakókra. Ezek csak nagyon hosszú idő alatt, vagy egyáltalán nem bomlanak le.
 • A padlószőnyegek rögzítéséhez használt ragasztó egészségre ártalmas, illékony anyagokat tartalmaz.
 • Természetes alapanyagú szőnyegek készülhetnek szizálból, jutából, kókuszrostból vagy tengeri fűszálakból. www.naturflor.hu Ezekkel az anyagokkal egy probléma van, mégpedig hogy messziről kell ideszállítani.
 • A természetes szálú szőnyegek között a gyapjúból készült a legjobb. Előnye, hogy rendkívül tartós, nem kopik, rugalmas, tehát visszaugrik az eredeti formájára, továbbá nem igényel vegyszeres tisztítást. A gyapjú hátránya a nagyfokú nedvszívó képesség, tehát vizes oldatoktól összemegy.

Hulladék

A Föld népességének növekedésével és a fogyasztói társadalom terjedésével az általunk termelt hulladék egyre nagyobb teret foglal el bolygónkon. Ráadásul szennyező volta miatt a megmaradt területek minősége is egyre csak romlik, legyen szó földről, vízről vagy levegőről.
Ha nem akarjuk, hogy rövidesen minden lakóterület és termőföld hulladéklerakók szoros szomszédságába kerüljön, érdemes megfontolnunk az alábbi ökölszabályokat:
1. Törekedjünk minél kevesebb hulladék termelésére. (Erre már vásárláskor gondolnunk kell.)
2. Próbáljunk mindent újrahasználni, legyen az ruha, étel, víz vagy akár papír.
3. Gyűjtsünk szelektíven, hogy minden visszaforoghasson a termelési folyamatba.

Mindezekkel anyagot és energiát spórolunk, így csökkentve az általunk okozott környezeti károkat.

További általános információk a hulladékokról: http://hulladek-suli.freeweb.hu/

Megelőzési tippek:

 • Éljünk egyszerűbben: ne vásároljunk fölösleges, specializált használati tárgyakat (tojásfőző, aszaló, szárítógép, mosogatógép… stb.).
 • Amit lehet, javítsunk meg.
 • A visszaváltható csomagolású termékeket részesítsük előnyben.
 • Vigyünk a boltba vászontáskát vagy vesszőkosarat.
 • Kölcsönözzünk könyveket, gépeket, eszközöket...
 • Komposztáljunk!

Újrahasználat: Mielőtt kidobnánk valamit, mindig gondoljuk át, hasznát vehetjük–e még saját háztartásunkban (étel, befőttesüveg, papír másik oldala… stb.), illetve hátha másvalaki számára még értéket képvisel (bútorok, elektromos berendezések, ruhák… stb.).

További ötletekért kattintson a „Hulladék-ikonokra”!

Életmód

Mai világunkban házunk tájára egyre kevesebb időnk jut. A hiányzó időt, odafigyelést pedig egyre nagyobb teljesítményű gépekkel, egyre erősebb tisztítószerekkel, előregyártott élelmiszerekkel kell pótolnunk, hogy otthonunk tiszta és kényelmes legyen.

Legalábbis a reklámok ezt mondják.

A „kényelemnek” azonban ára van – a szó valódi és átvitt értelmében egyaránt. Drága vegyszerek és elmés szerkezetek egész arzenálja áll rendelkezésünkre – ha meg tudjuk fizetni. És mindeközben veszélybe került környezetünk és egészségünk – mindkettő megfizethetetlen. A háztartásokban ma általánosan használt vegyszerekben, sőt még a kozmetikumokban is sok olyan anyag található, amelyek irritálják a bőrt és a szemet, vagy akár allergiát is okozhatnak. A messziről érkező félkész vagy kész élelmiszereket tartósítani kell, hogy ugyanolyan gusztusosan kerüljenek az üzletek polcaira, mint ahogyan azokat a gyárban elkészítették. Ezeknek az anyagoknak a hatásáról azonban sok esetben nem rendelkezünk pontos információkkal, mint ahogy azt sem tudjuk, milyen következményekkel jár, ha maradványaik a talajban, a vizekben vagy éppen a szervezetünkben reakcióba lépnek egymással.

Mit tehetünk tehát? Hogyan óvhatjuk meg magunkat és környezetünket?

Először is: körültekintéssel! Jól bevált szereinket, eszközeinket használjuk megfontoltan, és szokásainkat sem árt néha felülvizsgálnunk. Másodsorban alternatív megoldásokkal is próbálkozhatunk: sok esetben ezekkel is éppolyan tökéletes eredményt érhetünk el, ráadásul a pénztárcánk kövérebb marad és nemcsak lakásunk, hanem a környezet is tisztább lesz.

Oldalunkon az „Életmód” pontokban a környezet- és egészségbarát tisztítással, szépségápolással, befőzéssel stb. kapcsolatos ötletek, tippek találhatók.

Energia

Minden egyes alkalommal, amikor lakásunkban fűtünk vagy hűtünk, ebédet főzünk vagy autóba ülünk, olyan döntéseket hozunk, amelyek hatással vannak környezetünkre. Ilyenkor ugyanis fosszilis energiahordozókat (például földgázt, szenet, benzint) égetünk el, amely során üvegházhatású gázokat, elsősorban szén-dioxidot juttatunk a légkörbe. Ezzel pedig mindnyájan hozzájárulunk az éghajlatváltozáshoz.

A klímaváltozás legfőbb okozója ugyanis energiatermelésünk és -felhasználásunk jelenlegi módja, hiszen az összes szén-dioxid-kibocsátás döntő része valamilyen energiafogyasztás eredménye. Sokak fejében a légszennyezés kapcsán még mindig füstöt okádó gyárkémények képe rémlik fel, és hiszik tévesen, hogy az ipari létesítmények tehetők felelőssé a klímaváltozásért. A valóság ezzel szemben az, hogy Magyarországon az összes felhasznált energia több mint egyharmadát közvetlenül a háztartások fogyasztják el olyan mindennapos tevékenységek során, mint a fűtés, főzés, melegvíz-használat, világítás stb.

Az áram használata és a CO2-kibocsátás közötti kapcsolat talán kissé nehezebben megfogható, mint pl. a fűtés esetén, amikor mi magunk égetünk el valamilyen tüzelőanyagot, és sokszor saját szemünkkel is láthatjuk a kéményen eltávozó füstöt. Azonban ha egy kicsit jobban belegondolunk, az árammal is hasonló a helyzet, hiszen a legtöbb erőmű szenet vagy gázt éget el az áram előállításához. Vagyis ugyanúgy szén-dioxid kerül a levegőbe, a különbség mindössze annyi, hogy mindez nem az otthonunkban történik. Ráadásul a felhasznált erőforrásokban rejlő energia csaknem kétharmada elvész az áram előállítása és szállítása során.

Ahhoz, hogy othonunkban 1 kilowatórányi áramot elfogyaszthassunk, az erőmű csaknem 3 kilowattórányi energiát használ fel!

Egyéni döntéseivel, hétköznapi szokásaival minden egyes ember hatással van az éghajlatváltozásra. Mit jelent mindez? Azt, hogy e döntések, szokások megváltoztatásával minden egyes ember tehet is a klímaváltozás ellen! Elég egy kis odafigyelés, apró változtatás, és közben még a megszokott kényelmünkről sem kell lemondanunk. Mi is hozzájárulhatunk az éghajlatváltozás lassításához, és még energiaköltségeinket is jelentősen csökkenthetjük.

Hogy hogyan? Az „Energia-ikonokra” kattintva megtudhatja!

Lakberendezés

Lakásunk berendezésekor olyan megoldásokra kell törekednünk, melyekkel egy hosszútávon jól funkcionáló, családias légkört biztosító életteret kapunk.
Használjunk olyan természetes anyagokat, melyek kellően tartósak, vagy a megfelelő kezeléssel azzá válnak, illetve könnyen tisztíthatóak. Ez az előrelátás sokszorosan megtérül majd az évek során.
Ha könnyen, olcsón és környezetbarát módon szeretnénk kezelni otthonunkat, ha csak lehetőségünk adódik rá, már a kialakításnál vegyük figyelembe ezeket a szempontokat. Egy jól megválasztott szőnyeg, padlóburkolat néhány apró ötlettel kiegészítve komfortosabbá és zöldebbé teheti lakókörnyezetünket.

Oldalunk a természetes anyagok használatával és a lakás elrendezésével kapcsolatos ötleteket tartalmaz.

Mobilitás

Gondoljunk bele mi mindent teszünk, amikor közlekedünk. Többnyire nem megújuló energiát használunk, sokszor olyan eszközök működtetéséhez, melyek a Föld fogytán lévő nyersanyagaiból készülnek, s életük végén nehezen kezelhető hulladékként végzik. Érdemes tehát odafigyelnünk. Annál is inkább, mert a közlekedés az egyik legnagyobb energiaigényű, s így igen jelentős környezetszennyező műfaj. De mit tehetünk ennek csökkentésére? A megoldás egyszerű: Minden közlekedési módnak megvan a maga szerepe, helye az életünkben. Ennek megfelelően használjuk őket!

Távolsági közlekedés

Hogyan utazzunk környezettudatosan? Úgy, hogy közben minél kevesebb káros anyagot termeljünk. Érdemes átgondolni milyen távolságra melyik eszközt választjuk, mert nem biztos, hogy az autó az egyetlen megoldás.
A választás persze attól is függ, hányan utazunk. Ha bonyolult a kérdés, segítséget kaphatunk a különböző utazási CO2 kalkulátoroktól, mint például ez itt:
http://www.transportdirect.info/web2/journeyplanning/journeyemissionscompare.aspx?repeatingloop=Y .

Városi közlekedés

Itt érvényesülhet igazán a fent leírt alapelv. Mindent a maga helyén! Minden helyzetben más a leggyorsabb módszer.
Számtalan lehetőség közül választhatunk. Ezek környezettudatossági sorrendje a következő: gyalogosan, görkorcsolyával, rollerrel, kerékpárral, tömegközlekedéssel, robogóval, autóval.
Döntsünk józanul és ne használjuk eszközeinket pazarlóan. Tényleg szükség van-e autóra, vagy csak megszokásból használjuk és növeljük ezzel az amúgy is nagy dugók méretét. A saját magunk erejét hasznosító módok ráadásul stressz mentesek és segítenek az egészségmegőrzésben.

Elektromos korszak kezdetén

A technológiai fejlődés és a csökkenő erőforrások felgyorsították az elektromos közlekedési eszközök fejlődését. Már ma, Magyarországon is megvásárolhatók ilyen járgányok, amelyek a városi közlekedésben jól használhatóak, mert hatótávolságuk pont erre elég és költségtakarékosak, hisz egységnyi távolság megtételének ára töredéke a benzines hajtásénak. A városi levegőt direktben nem szennyezik. Nappal használjuk, este feltöltjük. Mik ezek: elektromos kerékpár, elektromos robogó, elektromos motor, elektromos autó

További ötletekért kattintson a „Mobilitás”-ikonokra

Vízhasználat

A gyors népességnövekedés és a fokozódó vízfelhasználás miatt Földünk vízkészletei rohamos ütemben apadnak. A globálisan felhasznált vízmennyiség legnagyobb hányadát a mezőgazdaság (69%) és az ipar (23%), kisebb részét a háztartások (8%) fogyasztják el, azonban az utóbbinál figyelhető meg a leggyorsabb ütemű vízfogyasztás növekedés!
Magyarország felszíni vizeinek több mint 90%-a külföldről érkezik, mely nagyfokú függőséget eredményez. Ezért is szükséges, hogy takarékoskodjunk a vízzel.

Egy átlagos magyar napi vízfogyasztása 120-130 l/fő (Budapest: 150 l/fő, vízvezeték nélküli területeken 15-20 l/fő). Ez a mennyiség a következőképpen oszlik meg:

 • WC-öblítés 45 l
 • Fürdés: 40 l
 • Mosás: 18 l
 • Kézmosás: 10 l
 • Mosogatás: 8 l
 • Öntözés: 6 l
 • Ivás: 3 l
 • Kocsimosás: 3 l

Honlapunkon a „Vízhasználat”-ikonra kattintva egyszerű víztakarékossági ötleteket találhat.

Tudatos vásárlás

Ne felejtsük el, hogy vásárlóként óriási hatalom van a kezünkben. Fogyasztási döntéseinkkel döntően mi határozzuk meg a gazdasági fejlődést, városunk, régiónk, országunk sikerességét és természetesen közvetlen és távoli környezetünk, élőhelyünk sorsát is. Hogyan tudunk tudatosan vásárolni? A következő egyszerű szempontokra odafigyelve.

Mit vásárolunk?

Mivel jelentősen túlfogyasztunk, vagyis olyan termékekkel árasztjuk el otthonainkat, melyek igazából feleslegesek, gondoljuk át a következőket:

 1. Tényleg szükségünk van-e rá, vagy eddig is megvoltunk nélküle?
 2. Valóban hozzátesz-e az életünkhöz, vagy csak a vásárlás öröméért akarjuk megvenni?

Ezek eldöntésében nagy segítségünkre lehet egy előre összegyűjtött bevásárlólista.

Miből van az a termék?

 • Ma már minden terméken kötelezően szerepelnek az összetevők. Olvassuk el és kerüljük a számunkra és környezetünkre ártalmas anyagokat – mint a tartósítószerek, veszélyes anyagok, mérgek…stb. Érdemes ismerni az „e-számokat”. Hasznos forrás ehhez: www.tudatosvasarlo.hu/eszam
 • Ha lehet, keressük a bio- vagy természetes anyagokat, ezekben biztosan nincsenek egészségünkre veszélyes összetevők.
 • Kerüljük a tartós élelmiszereket, nem véletlenül néznek ki több napon keresztül is jól. Válasszunk mindenből frisset!

Honnan származik az a termék?

 • Gondoljuk át mennyit utazik egy termék, mire hozzánk kerül és mekkora környezetterhelése van egy több ezer kilométert hajón vagy repülőgépen utaztatott árunak. A legjobb, ha helyi terméket választunk – hazait, vagy abból a régióból származót, ahol élünk. Ezeket nem kell hetekig szállítani, kényszerérlelni, tartósítani és még saját gazdaságunkat is erősítjük vele. Ha szeretnénk utánajárni a helyi áruknak, nézzünk körül a www.zoldterkep.hu oldalon.
 • A nagy bevásárlóhelyek helyett keressük a lakóhelyünk közelében lévő kisboltokat, piacokat. Friss, hazai áruk mellett legtöbbször jóval kedvesebb kiszolgálást kapunk.
 • Ha távoli országból származó terméket keresünk, érdemes „fair trade” árukat választani. További információ: http://www.fairtradecenter.hu/

Tartós cikkek

 • Sajnos a tartós fogyasztási cikkek nem mindig tartósak. Mindig legyen gyanús ha valami túlzottan olcsó. Valószínűleg silány minőségű és egyáltalán nem tart sokáig. Lehet, hogy drágább megvenni egy megbízható márkát, de elég lesz egyszer megvenni hosszú időre.
 • Ami elromlik, ne dobjuk ki, hanem javíttassuk. Olcsóbb és környezetbarátabb megoldás.
 • Ha pedig végképp kiszolgált bennünket, akkor se a szemétbe dobjuk. Az elektronikai hulladékot ma már minden eladóhelyen kötelező visszavenni. A veszélyes hulladékokat pedig a hulladékgyűjtő udvarokban tudjuk leadni.

Csomagolás

Jelen életvitelünk rengeteg hulladékot termel. Ezek nagy része a csak 1-2 évtizede divatba jött csomagolóanyagoknak köszönhető.

 • Kerüljük az „agyoncsomagolt” termékeket, melyek csak felesleges hulladékot termelnek. Ne a csomagolásért fizessünk, hanem a termékért!
 • Az egyszer használatos helyett mindig keressük a visszaválthatót. Nekünk sem kell annyi szemetet kezelnünk.
 • Gondoljuk meg egy műanyagzacskót mennyi ideig használunk – átlagosan kevesebb, mint egy óráig. Utána kidobjuk. Több ezer darabot fejenként. Használjunk inkább tartós anyagból készült, többször használatos táskákat. Amellett, hogy jót teszünk vele, még jobban is nézünk ki, mint egy halom műanyaggal a kezünkben.