INTERAKTÍV OTTHON

Támogatók

T-Com
EEA Grants
Norvay Grants
NFU VM

Az oldal támogatója a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja.

Esővízzel működő WC

Manapság nagyon sokat fizetünk a víz-és csatornahasználatért. Ennek oka, hogy a természetes vizeket bonyolult eljárásokkal tisztítják meg, és juttatják el a háztartásokba. Ezek az eljárások nemcsak nagyon bonyolultak, de sok energiát is igényelnek, így terhelik környezetünket. Az esővíz összegyűjtésével egyrészt ingyen juthatunk vízhez, másrészt környezetünket sem terheljük. Tisztálkodásra, mosásra, mosogatásra, locsolásra tökéletesen megfelelne a korábban összegyűjtött esővíz is. Az így felhasznált vizet pedig WC-öblítésnél, kocsimosásnál hasznosíthatjuk.
További információkat olvashatunk a www.esoviz.lap.hu – n.

Víztakarékos csaptelep

 • Csappöcök beszerelésével akár 85%-kal csökkenthetjük vízfogyasztásunkat. Ez a szerkezet csak akkor engedi folyni a vizet, ha egy pohár vagy a kezünk megmozdítja a pálcikát.
 • A hagyományos hideg-meleg csapokkal minden alkalommal nagyon sok víz elfolyik, míg langyosra állítjuk a vizet. Ezzel szemben az egykaros keverőcsappal könnyen és gyorsan beállíthatjuk a kívánt vízhőmérsékletet.
 • A perlátor segítségével szintén sok vizet spórolhatunk. Működésének lényege, hogy a vízsugárhoz levegőt kever, így kevesebb vízzel érhetünk el ugyanolyan hatást.

Natúr- és biokozmetikumok

Tudta, hogy az üzleteinkben kapható kozmetikumok nagy részének alapanyagai kőolajszármazékok, szintetikus anyagok, festékek és tartósító szerek?

A kozmetikai ipar a jó minőségű természetes összetevőket jóval olcsóbban előállítható mesterséges alapanyagokkal helyettesíti. Ezek az anyagok azonban sokszor allergiát, és más bőrproblémákat válthatnak ki. Bár sok vegyi anyagot, így a kozmetikumok összetevőinek egy részét is állatokon tesztelik, a legtöbb anyag hatásáról még így is csak részinformációkkal rendelkezünk – azaz nem tudjuk pontosan, hogy a testünkbe kerülve milyen reakciókat váltanak ki.

Miért jók a natúr kozmetikumok?

 • Mesterséges anyagok helyett természetes alapanyagokat: növényi olajakat, viaszokat, kivonatokat (lehetőleg ökológiai eredetűeket), állati termékeket (tej, zsír, méhviasz), valamint ásványi anyagokat használnak. Így nem tesznek mesterséges színanyagokat, allergiát kiváltó illatanyagokat, emulgálószereket, szilikonokat, paraffint és más ásványolaj-származékokat a készítményeikbe.
 • Az anyagok mikrobiológiai biztonsága érdekében a természetes konzerváló anyagok és eljárások mellett (pl. illóolaj, antioxidánsok) csak az engedélyezett természetazonos konzerválószereket használják: például benzoesavakat és ezek sóit, ethilésztert, szalicilt, szorbinsavakat és ezek sóit, valamint benzilalkoholt. Ezeket azonban a termékeken külön fel kell tüntetni.
 • Erőszakmentes termékek - vagyis a gyártók és beszállítóik az összetevőket nem tesztelték állatokon.
 • A termékek sokszor környezetbarát vagy visszaváltható csomagolásban kaphatóak.
 • GMO-mentes alapanyagokat használnak.
 • Van teljesen „bio” minősítésű kozmetikum is, itt minden alapanyag ellenőrzött biológiai termesztésből származik.

Azt, hogy egy termék natúr- vagy biokozmetikum, a terméken található minősítésből állapíthatjuk meg.
Megbízható minősítési rendszerek a BDIH, ECOCERT, Biokontroll Hungária és az ÖKO TEST.
Amennyiben teheti, válassza a hazai terméket!

Kavard magad - saját készítésű kozmetikumok

A holisztikus gyógyászat szerint a legjobb olyan anyagokat felvinni bőrünkre, amit akár meg is ehetnénk. Számtalan gyümölcsből, zöldségből és más természetes alapanyagból kiváló házi ápolószerek készíthetők.

Szürke víz használata

Az ivóvíz legnagyobb pazarlása a WC-öblítés, mely a vízhasználat harmadát adja. A tisztálkodás, mosás során keletkező szürkevíz minősége megfelel a WC-öblítés igényeire, ezzel sok tiszta víz spórolható meg.

 • A mosásban, mosdásban keletkező szürke vizet egy tartályban gyűjthetjük, onnan önthetjük át WC-öblítésre.
 • Víztakarékos vécéöblítőt készíthetünk, ha a kézmosó lefolyócsövét Y-idommal bekötjük a vécé víztartályának levezető csövébe. Kisdolog leöblítésére elegendő a kézmosásra használt szappanos víz - a szappan még tisztít is.
 • Az esővíz éppen a száraz nyári hónapokban nem áll kellő mennyiségben rendelkezésünkre, amikor a növényeket gyakrabban öntöznénk. Ilyenkor azonban többet is zuhanyozunk, és a megfelelően tisztított szürke szennyvíz alkalmas a kertek locsolására.
  Az öntözésre való felhasználás feltétele, hogy ne legyen magas a víz foszfáttartalma, így lehetőleg természetes anyagokkal mossunk, takarítsunk.

Víztakarékos WC

A WC igen sok vizet használ el: a szokásos öblítőtartályok egy öblítésnél 8-12 liter ivóvizet zúdítanak le, holott valójában nincs is mindig szükség ekkora vízmennyiségre.

 • Éppen ezért gazdaságosabb beszerezni egy víztakarékos tartályt.
 • Ahol elég nagy a hálózati nyomás, használjunk tartály nélküli vízöblítőt, amely csak addig engedi a vizet, ameddig a csapját nyitva hagyjuk.
 • Egy rosszul záró bója miatt a WC tartály naponta akár 700 liter vizet is ereszthet. Egy szemernyi vízfestéket cseppentsünk a kagylóba - azonnal megtudjuk, kell-e szakembert hívni.
 • Az úszóbójás vécétartályt átállíthatjuk úgy, hogy kevesebb vizet fogyasszon. Hajlítsuk meg az úszó karját, hogy feltöltéskor az eredetinél alacsonyabb vízszint álljon be.
 • Csökkentsük a vécétartály hasznos térfogatát: tegyünk bele nagy, tiszta kavicsokat vagy egy vízzel töltött lezárt palackot.
 • A fürdő-, mosó-, öblítővizet gyűjtsük vödörbe, elegendő lesz a WC öblítésére.

Víztakarékos csaptelep

 • A hagyományos hideg-meleg csapokkal minden alkalommal nagyon sok víz elfolyik, míg langyosra állítjuk a vizet. Ezzel szemben az egykaros keverőcsappal könnyen és gyorsan beállíthatjuk a kívánt vízhőmérsékletet.
 • A perlátor segítségével szintén sok vizet spórolhatunk. Működésének lényege, hogy a vízsugárhoz levegőt kever, így kevesebb vízzel érhetünk el ugyanolyan hatást.

Mosószerek, mosás

 • Mosásnál a szokásosan használatos mosópor adagjának a felét helyettesíthetjük mosószódával, de fehér ruhákhoz hagyományos mosópor nélkül is használhatjuk. Ha erősen szennyezett, foltos, olajos ruhát mosunk, egy éjszakára áztassuk be mosószódás langyos vízbe.
 • A napjainkban használt öblítők bevonatot képeznek a ruhák felületén, amitől azok puhák és illatosak lesznek, de nem szívják olyan jól a nedvességet (így a törlőrongyok, törölközők, pelenkák hatékonysága csökken), terhelik élővizeinket és összetevőik allergiát okozhatnak. Használjunk helyettük ecetet, mely egy enyhe sav, ezért a mosás során a ruhában maradó mosószert kiválóan közömbösíti. Hígítsuk a 20 %-os ecetet 1:2 arányban vízzel, és töltsük az öblítőtartályba. Néhány csepp illóolajat is adhatunk hozzá.

Energiatakarékos mosógép

Ha olcsóbban üzemeltethető, energiatakarékos mosógépet szeretnénk választani, akkor elsődleges szempont, hogy mennyi energia, illetve víz fogy a mosás során. A mosógépek energiafogyasztása egy átlagos mosási ciklusnál 0,4 és 1,9 kWh között, vízfogyasztása pedig 40 és 85 liter (egy régi típusú gép 140 liter vizet is elhasznál) között változik.

Mit mond az energiacímke a mosógépről?

 • Az energiacímke információt nyújt leendő mosógépünk energiahatékonyságáról, mosási teljesítményéről és vízfelhasználásáról is.
 • Akárcsak a tűzhely vagy a hűtő esetében, itt is az „A++” kategória jelenti a legjobb hatékonyságot. Egy „B” energia osztályú gép 17%-kal, egy „C” energia osztályú pedig 30%-kal több áramot fogyaszt, mint az „A” osztályba tartozó társuk.
 • Egyes gépek 70-80 literes, mások 50 liternél is kevesebb vízfogyasztással mosnak tökéletesen tisztára 5 kg ruhát. Egy „A” kategóriás mosógép 10 év alatt kb. 50 000 liter vizet takarít meg. Ez akkora mennyiség, amellyel fel lehet tölteni akár egy kis házi úszómedencét is.

Üzemeltetési, karbantartási tanácsok

 • Ha van energiatakarékos program, akkor használd gyakran!
 • A maximális mosható ruhamennyiségnél többet soha ne rakj a gépbe, mert az rontja a mosóhatást! Kevesebbet se, mert azzal energiát és vizet pazarolsz!
 • Használd a hőfokszabályozót! Például kevésbé koszos ruhákat elég 40oC-os vízben mosni. 90oC-os vízben pedig csak nagyon ritkán, a rendkívül szennyezett ruhákat mosd!
 • Ha tudsz szabadban teregetni, használd a centrifuga-stop, illetve öblítő-stop pótfunkciókat! Így a centrifugáláson kívül még a vasalást is elhagyhatod. Ezzel időt és energiát (kWh) is megtakaríthatsz!
 • A szűrőből minden huszadik mosás után távolítsd el a szennyeződést, bolyhos textíliák mosása után pedig minden alkalommal.
 • A mosógépben a használat során vízkő válik ki, és szürkésfehér mész-szappan lepi be a fémfelületeket. Évente legalább egyszer indíts hatvan fokos, kímélő programot, s önts a gépbe két liter húsz százalékos ecetet. Az első öblítő program indulása előtt állítsd le a gépet, és hagyd állni benne az ecetes levet egy napig. Néha forgasd meg a dobot, és másnap melegítsd fel még egyszer!
 • A szárítógép energiafaló berendezés, emellett a benne szárított ruhákat mindenképpen ki kell vasalnunk. Inkább teregessünk!

Hulladék

A Föld népességének növekedésével és a fogyasztói társadalom terjedésével az általunk termelt hulladék egyre nagyobb teret foglal el bolygónkon. Ráadásul szennyező volta miatt a megmaradt területek minősége is egyre csak romlik, legyen szó földről, vízről vagy levegőről.
Ha nem akarjuk, hogy rövidesen minden lakóterület és termőföld hulladéklerakók szoros szomszédságába kerüljön, érdemes megfontolnunk az alábbi ökölszabályokat:
1. Törekedjünk minél kevesebb hulladék termelésére. (Erre már vásárláskor gondolnunk kell.)
2. Próbáljunk mindent újrahasználni, legyen az ruha, étel, víz vagy akár papír.
3. Gyűjtsünk szelektíven, hogy minden visszaforoghasson a termelési folyamatba.

Mindezekkel anyagot és energiát spórolunk, így csökkentve az általunk okozott környezeti károkat.

További általános információk a hulladékokról: http://hulladek-suli.freeweb.hu/

Megelőzési tippek:

 • Éljünk egyszerűbben: ne vásároljunk fölösleges, specializált használati tárgyakat (tojásfőző, aszaló, szárítógép, mosogatógép… stb.).
 • Amit lehet, javítsunk meg.
 • A visszaváltható csomagolású termékeket részesítsük előnyben.
 • Vigyünk a boltba vászontáskát vagy vesszőkosarat.
 • Kölcsönözzünk könyveket, gépeket, eszközöket...
 • Komposztáljunk!

Újrahasználat: Mielőtt kidobnánk valamit, mindig gondoljuk át, hasznát vehetjük–e még saját háztartásunkban (étel, befőttesüveg, papír másik oldala… stb.), illetve hátha másvalaki számára még értéket képvisel (bútorok, elektromos berendezések, ruhák… stb.).

További ötletekért kattintson a „Hulladék-ikonokra”!

Életmód

Mai világunkban házunk tájára egyre kevesebb időnk jut. A hiányzó időt, odafigyelést pedig egyre nagyobb teljesítményű gépekkel, egyre erősebb tisztítószerekkel, előregyártott élelmiszerekkel kell pótolnunk, hogy otthonunk tiszta és kényelmes legyen.

Legalábbis a reklámok ezt mondják.

A „kényelemnek” azonban ára van – a szó valódi és átvitt értelmében egyaránt. Drága vegyszerek és elmés szerkezetek egész arzenálja áll rendelkezésünkre – ha meg tudjuk fizetni. És mindeközben veszélybe került környezetünk és egészségünk – mindkettő megfizethetetlen. A háztartásokban ma általánosan használt vegyszerekben, sőt még a kozmetikumokban is sok olyan anyag található, amelyek irritálják a bőrt és a szemet, vagy akár allergiát is okozhatnak. A messziről érkező félkész vagy kész élelmiszereket tartósítani kell, hogy ugyanolyan gusztusosan kerüljenek az üzletek polcaira, mint ahogyan azokat a gyárban elkészítették. Ezeknek az anyagoknak a hatásáról azonban sok esetben nem rendelkezünk pontos információkkal, mint ahogy azt sem tudjuk, milyen következményekkel jár, ha maradványaik a talajban, a vizekben vagy éppen a szervezetünkben reakcióba lépnek egymással.

Mit tehetünk tehát? Hogyan óvhatjuk meg magunkat és környezetünket?

Először is: körültekintéssel! Jól bevált szereinket, eszközeinket használjuk megfontoltan, és szokásainkat sem árt néha felülvizsgálnunk. Másodsorban alternatív megoldásokkal is próbálkozhatunk: sok esetben ezekkel is éppolyan tökéletes eredményt érhetünk el, ráadásul a pénztárcánk kövérebb marad és nemcsak lakásunk, hanem a környezet is tisztább lesz.

Oldalunkon az „Életmód” pontokban a környezet- és egészségbarát tisztítással, szépségápolással, befőzéssel stb. kapcsolatos ötletek, tippek találhatók.

Energia

Minden egyes alkalommal, amikor lakásunkban fűtünk vagy hűtünk, ebédet főzünk vagy autóba ülünk, olyan döntéseket hozunk, amelyek hatással vannak környezetünkre. Ilyenkor ugyanis fosszilis energiahordozókat (például földgázt, szenet, benzint) égetünk el, amely során üvegházhatású gázokat, elsősorban szén-dioxidot juttatunk a légkörbe. Ezzel pedig mindnyájan hozzájárulunk az éghajlatváltozáshoz.

A klímaváltozás legfőbb okozója ugyanis energiatermelésünk és -felhasználásunk jelenlegi módja, hiszen az összes szén-dioxid-kibocsátás döntő része valamilyen energiafogyasztás eredménye. Sokak fejében a légszennyezés kapcsán még mindig füstöt okádó gyárkémények képe rémlik fel, és hiszik tévesen, hogy az ipari létesítmények tehetők felelőssé a klímaváltozásért. A valóság ezzel szemben az, hogy Magyarországon az összes felhasznált energia több mint egyharmadát közvetlenül a háztartások fogyasztják el olyan mindennapos tevékenységek során, mint a fűtés, főzés, melegvíz-használat, világítás stb.

Az áram használata és a CO2-kibocsátás közötti kapcsolat talán kissé nehezebben megfogható, mint pl. a fűtés esetén, amikor mi magunk égetünk el valamilyen tüzelőanyagot, és sokszor saját szemünkkel is láthatjuk a kéményen eltávozó füstöt. Azonban ha egy kicsit jobban belegondolunk, az árammal is hasonló a helyzet, hiszen a legtöbb erőmű szenet vagy gázt éget el az áram előállításához. Vagyis ugyanúgy szén-dioxid kerül a levegőbe, a különbség mindössze annyi, hogy mindez nem az otthonunkban történik. Ráadásul a felhasznált erőforrásokban rejlő energia csaknem kétharmada elvész az áram előállítása és szállítása során.

Ahhoz, hogy othonunkban 1 kilowatórányi áramot elfogyaszthassunk, az erőmű csaknem 3 kilowattórányi energiát használ fel!

Egyéni döntéseivel, hétköznapi szokásaival minden egyes ember hatással van az éghajlatváltozásra. Mit jelent mindez? Azt, hogy e döntések, szokások megváltoztatásával minden egyes ember tehet is a klímaváltozás ellen! Elég egy kis odafigyelés, apró változtatás, és közben még a megszokott kényelmünkről sem kell lemondanunk. Mi is hozzájárulhatunk az éghajlatváltozás lassításához, és még energiaköltségeinket is jelentősen csökkenthetjük.

Hogy hogyan? Az „Energia-ikonokra” kattintva megtudhatja!

Lakberendezés

Lakásunk berendezésekor olyan megoldásokra kell törekednünk, melyekkel egy hosszútávon jól funkcionáló, családias légkört biztosító életteret kapunk.
Használjunk olyan természetes anyagokat, melyek kellően tartósak, vagy a megfelelő kezeléssel azzá válnak, illetve könnyen tisztíthatóak. Ez az előrelátás sokszorosan megtérül majd az évek során.
Ha könnyen, olcsón és környezetbarát módon szeretnénk kezelni otthonunkat, ha csak lehetőségünk adódik rá, már a kialakításnál vegyük figyelembe ezeket a szempontokat. Egy jól megválasztott szőnyeg, padlóburkolat néhány apró ötlettel kiegészítve komfortosabbá és zöldebbé teheti lakókörnyezetünket.

Oldalunk a természetes anyagok használatával és a lakás elrendezésével kapcsolatos ötleteket tartalmaz.

Mobilitás

Gondoljunk bele mi mindent teszünk, amikor közlekedünk. Többnyire nem megújuló energiát használunk, sokszor olyan eszközök működtetéséhez, melyek a Föld fogytán lévő nyersanyagaiból készülnek, s életük végén nehezen kezelhető hulladékként végzik. Érdemes tehát odafigyelnünk. Annál is inkább, mert a közlekedés az egyik legnagyobb energiaigényű, s így igen jelentős környezetszennyező műfaj. De mit tehetünk ennek csökkentésére? A megoldás egyszerű: Minden közlekedési módnak megvan a maga szerepe, helye az életünkben. Ennek megfelelően használjuk őket!

Távolsági közlekedés

Hogyan utazzunk környezettudatosan? Úgy, hogy közben minél kevesebb káros anyagot termeljünk. Érdemes átgondolni milyen távolságra melyik eszközt választjuk, mert nem biztos, hogy az autó az egyetlen megoldás.
A választás persze attól is függ, hányan utazunk. Ha bonyolult a kérdés, segítséget kaphatunk a különböző utazási CO2 kalkulátoroktól, mint például ez itt:
http://www.transportdirect.info/web2/journeyplanning/journeyemissionscompare.aspx?repeatingloop=Y .

Városi közlekedés

Itt érvényesülhet igazán a fent leírt alapelv. Mindent a maga helyén! Minden helyzetben más a leggyorsabb módszer.
Számtalan lehetőség közül választhatunk. Ezek környezettudatossági sorrendje a következő: gyalogosan, görkorcsolyával, rollerrel, kerékpárral, tömegközlekedéssel, robogóval, autóval.
Döntsünk józanul és ne használjuk eszközeinket pazarlóan. Tényleg szükség van-e autóra, vagy csak megszokásból használjuk és növeljük ezzel az amúgy is nagy dugók méretét. A saját magunk erejét hasznosító módok ráadásul stressz mentesek és segítenek az egészségmegőrzésben.

Elektromos korszak kezdetén

A technológiai fejlődés és a csökkenő erőforrások felgyorsították az elektromos közlekedési eszközök fejlődését. Már ma, Magyarországon is megvásárolhatók ilyen járgányok, amelyek a városi közlekedésben jól használhatóak, mert hatótávolságuk pont erre elég és költségtakarékosak, hisz egységnyi távolság megtételének ára töredéke a benzines hajtásénak. A városi levegőt direktben nem szennyezik. Nappal használjuk, este feltöltjük. Mik ezek: elektromos kerékpár, elektromos robogó, elektromos motor, elektromos autó

További ötletekért kattintson a „Mobilitás”-ikonokra

Vízhasználat

A gyors népességnövekedés és a fokozódó vízfelhasználás miatt Földünk vízkészletei rohamos ütemben apadnak. A globálisan felhasznált vízmennyiség legnagyobb hányadát a mezőgazdaság (69%) és az ipar (23%), kisebb részét a háztartások (8%) fogyasztják el, azonban az utóbbinál figyelhető meg a leggyorsabb ütemű vízfogyasztás növekedés!
Magyarország felszíni vizeinek több mint 90%-a külföldről érkezik, mely nagyfokú függőséget eredményez. Ezért is szükséges, hogy takarékoskodjunk a vízzel.

Egy átlagos magyar napi vízfogyasztása 120-130 l/fő (Budapest: 150 l/fő, vízvezeték nélküli területeken 15-20 l/fő). Ez a mennyiség a következőképpen oszlik meg:

 • WC-öblítés 45 l
 • Fürdés: 40 l
 • Mosás: 18 l
 • Kézmosás: 10 l
 • Mosogatás: 8 l
 • Öntözés: 6 l
 • Ivás: 3 l
 • Kocsimosás: 3 l

Honlapunkon a „Vízhasználat”-ikonra kattintva egyszerű víztakarékossági ötleteket találhat.

Tudatos vásárlás

Ne felejtsük el, hogy vásárlóként óriási hatalom van a kezünkben. Fogyasztási döntéseinkkel döntően mi határozzuk meg a gazdasági fejlődést, városunk, régiónk, országunk sikerességét és természetesen közvetlen és távoli környezetünk, élőhelyünk sorsát is. Hogyan tudunk tudatosan vásárolni? A következő egyszerű szempontokra odafigyelve.

Mit vásárolunk?

Mivel jelentősen túlfogyasztunk, vagyis olyan termékekkel árasztjuk el otthonainkat, melyek igazából feleslegesek, gondoljuk át a következőket:

 1. Tényleg szükségünk van-e rá, vagy eddig is megvoltunk nélküle?
 2. Valóban hozzátesz-e az életünkhöz, vagy csak a vásárlás öröméért akarjuk megvenni?

Ezek eldöntésében nagy segítségünkre lehet egy előre összegyűjtött bevásárlólista.

Miből van az a termék?

 • Ma már minden terméken kötelezően szerepelnek az összetevők. Olvassuk el és kerüljük a számunkra és környezetünkre ártalmas anyagokat – mint a tartósítószerek, veszélyes anyagok, mérgek…stb. Érdemes ismerni az „e-számokat”. Hasznos forrás ehhez: www.tudatosvasarlo.hu/eszam
 • Ha lehet, keressük a bio- vagy természetes anyagokat, ezekben biztosan nincsenek egészségünkre veszélyes összetevők.
 • Kerüljük a tartós élelmiszereket, nem véletlenül néznek ki több napon keresztül is jól. Válasszunk mindenből frisset!

Honnan származik az a termék?

 • Gondoljuk át mennyit utazik egy termék, mire hozzánk kerül és mekkora környezetterhelése van egy több ezer kilométert hajón vagy repülőgépen utaztatott árunak. A legjobb, ha helyi terméket választunk – hazait, vagy abból a régióból származót, ahol élünk. Ezeket nem kell hetekig szállítani, kényszerérlelni, tartósítani és még saját gazdaságunkat is erősítjük vele. Ha szeretnénk utánajárni a helyi áruknak, nézzünk körül a www.zoldterkep.hu oldalon.
 • A nagy bevásárlóhelyek helyett keressük a lakóhelyünk közelében lévő kisboltokat, piacokat. Friss, hazai áruk mellett legtöbbször jóval kedvesebb kiszolgálást kapunk.
 • Ha távoli országból származó terméket keresünk, érdemes „fair trade” árukat választani. További információ: http://www.fairtradecenter.hu/

Tartós cikkek

 • Sajnos a tartós fogyasztási cikkek nem mindig tartósak. Mindig legyen gyanús ha valami túlzottan olcsó. Valószínűleg silány minőségű és egyáltalán nem tart sokáig. Lehet, hogy drágább megvenni egy megbízható márkát, de elég lesz egyszer megvenni hosszú időre.
 • Ami elromlik, ne dobjuk ki, hanem javíttassuk. Olcsóbb és környezetbarátabb megoldás.
 • Ha pedig végképp kiszolgált bennünket, akkor se a szemétbe dobjuk. Az elektronikai hulladékot ma már minden eladóhelyen kötelező visszavenni. A veszélyes hulladékokat pedig a hulladékgyűjtő udvarokban tudjuk leadni.

Csomagolás

Jelen életvitelünk rengeteg hulladékot termel. Ezek nagy része a csak 1-2 évtizede divatba jött csomagolóanyagoknak köszönhető.

 • Kerüljük az „agyoncsomagolt” termékeket, melyek csak felesleges hulladékot termelnek. Ne a csomagolásért fizessünk, hanem a termékért!
 • Az egyszer használatos helyett mindig keressük a visszaválthatót. Nekünk sem kell annyi szemetet kezelnünk.
 • Gondoljuk meg egy műanyagzacskót mennyi ideig használunk – átlagosan kevesebb, mint egy óráig. Utána kidobjuk. Több ezer darabot fejenként. Használjunk inkább tartós anyagból készült, többször használatos táskákat. Amellett, hogy jót teszünk vele, még jobban is nézünk ki, mint egy halom műanyaggal a kezünkben.